Про митне оформлення у різних митних режимах спілкуємось з Віталієм Мельниковим

З метою підвищення рівня практичних навиків та компетентностей у студентів 2 курсу, що навчаються на ОР Бакалавр за спеціальністю
072 «Фінанси, банківська справа та страхування» під час вивчення дисципліни «Митні правила перетину кордону та переміщення товарів» 14.03.2023  року проведено лекцію із в.о. начальника відділу митного оформлення №3 митного поста «Тернопіль» Тернопільської митниці Віталієм Мельниковим.  Модератором лекційної зустрічі виступив канд. екон. наук, доцент Анатолій Луцик. До усіх учасників заходу із вітальним словом звернувся декан факультету фінансів і обліку – канд.екон. наук, доцент Андрій Кізима, відзначивши необхідність постійного проведення занять із залученням фахівців-практиків.
Характеризуючи практику митного оформлення у різних митних режимах Віталій Мельников торкнувся найбільш поширених – «імпорт» та «експорт», а також навів цікаві приклади оформлення щодо нечастих у використанні митних режимів – «відмова на користь держави» та «знищення або руйнування».
Лекція проходила у формі дискусії між студентами, Віталієм Мельниковим та викладачами кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, які долучились до заходу. Зокрема, відповідаючи на питання Анатолія Луцика щодо особливостей митного оформлення під час війни Віталій Мельников відзначив тенденцію зростання оформлення у митному режимі експорту завдяки переміщенню виробництва та бізнесу у наш регіон. Студенти та канд.екон. наук, доцент Володимир Дмитрів змогли отримати обґрунтовану відповідь щодо причин затримок із митним оформленням вантажів на прикордонних митних постах, які можуть бути спричинені і роботою митних органів іноземних країн. Віталій підтримав пропозицію щодо впровадження митного оформлення через застосунок «Дія», відповідаючи на запитання канд.екон. наук, доцента Святослава Герчаківського.
На завершення Віталій Мельников відзначив важливість правильного трактування студентами обраної професії митника: «Митник повинен працювати на користь та в інтересах українського суспільства».