Розпочинаємо реалізацію грантового проекту з митної тематики

10 червня 2024 року Інститут аналітики та адвокації у співпраці з Технології Прогресу завершили конкурс субгрантів для неурядових організацій у рамках проєкту “Accountability and Capacity-building for Customs Oversight and Reform Development” (ACCORD) за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Одним із переможців конкурсу визначено проєкт Громадської Організація “Партнерство.”. Тематика проєкту «Моніторинг інституційної спроможності української митниці в парадигмі воєнних, повоєнних та євроінтеграційних викликів». Керівником проєкту є к. е. н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Святослав Герчаківський, виконавцями – к. е. н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Володимир Валігура, к. е. н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Галина Василевська.Метою проєкту є здійснення моніторингу та формування стратегії посилення інституційної спроможності митних органів в Україні в контексті ризиків та викликів повномасштабної війни з росією, повоєнного відновлення та імплементації стандартів і вимог Європейського Союзу. Протягом 2024-2026 років планується залучити представників різних професійних груп для застосування їх досвіду в здійсненні такого моніторингу, соціологічних досліджень, а також сприяти в реалізації спільних заходів, які відкриватимуть нові можливості для напрацювання орієнтирів посилення інституційної спроможності української митниці.
Розпочавши виконання проєкту, ГО «Партнерство.» планує залучити ряд партнерів, зокрема Західноукраїнський національний університет в особі кафедри фінансів ім. С.І. Юрія, що здійснює багаторічну підготовку фахівців для системи митних органів України в частині дослідження особливостей реагування майбутніх фахівців-митників на інституційні реформи в митній сфері; митних посередників щодо вивчення прикладних аспектів здійснення митного адміністрування та напрацювання пропозицій з посилення інституційної спроможності митних інституцій; інші громадські організації Західної України щодо моніторингу впливу інституціональних реформ в митній системі на суб’єктів ЗЕД, платників податків, громадян.