Зустріч магістрів освітніх програм “Публічні фінанси” і “Фінансова грамотність” із фахівцем-практиком

Сучасні соціально-економічні процеси доводять, що ринкові механізми економічного розвитку не спроможні справитись із завданнями, викликами та загрозами, які нині постають перед суспільством. Тому дедалі актуальнішим питанням є побудова ефективних партнерських відносин між органами влади і бізнесом, що дає змогу залучати у державний сектор додаткові ресурси, а також використовувати приватну підприємницьку ініціативу для підвищення результативності використання бюджетних коштів.
У межах вивчення дисциплін «Фінанси державно-приватного партнерства» та «Управління соціальними публічними фондами» 15 жовтня 2024 року у Західноукраїнському національному університеті відбулася зустріч здобувачів освітніх програм «Публічні фінанси» та «Фінансова грамотність» з фінансовим директором ТОВ «Терполімергаз» Желізко Іриною Володимирівною. Модераторами заходу були д.е.н, доц. Богдана Шулюк та к.е.н., доц. Олена Петрушка.Фахівець зазначила, що державно-приватне партнерство забезпечує, з одного боку, комфортні умови для ведення бізнесу, адже така співпраця гарантує стабільний попит та безперервне фінансування, а з іншого – вирішення важливих соціально-економічних завдань держави. Ірина Володимирівна ознайомила слухачів із особливостями укладення догорів державно-приватного партнерства, перспективними сферами співпраці, розподілу фінансових зобов’язань та ризиків між партнерами, а також наслідками невиконання умов контракту. Окрім цього, спеціаліст ознайомила студентів зі специфікою співпраці бізнесу та соціальних публічних фондів, а також розповіла про пільги та вигоди, які отримують підприємства.
За результатами проведення наукового заходу учасники визначили пріоритетні напрями підвищення фінансової спроможності партнерів з урахуванням викликів сьогодення, які передбачають: збільшення видів державної фінансової підтримки, забезпечення транспарентності формування та використання фінансових ресурсів соціальних публічних фондів, а також запровадження та фінансування системи підготовки та перепідготовки спеціалістів у фінансовій сфері.