Урок патріотизму

Завдання вищої освіти полягає не тільки у підготовці висококласних фахівців для національної економіки, але й у сприянні становленню колишніх школярів як особистостей та патріотів своєї Батьківщини. В рамках кураторської діяльності доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Горин В. П. провів зі студентами групи Ф-31 виховне заняття «Урок патріотизму», присвячене черговій річниці початку героїчної оборони Донецького аеропорту. Бої за Донецьке летовище у новітній історії України стали символом незламності та бойового духу української армії та добровольчих формувань. В рамках заняття студенти дізнались про основні моменти боїв за Донецький аеропорт та його найкривавішу частину – героїчну оборону нового терміналу, яка розпочалась наприкінці вересня 2014 року і тривала впродовж 242 днів, до того моменту, коли підірвані окупантами стіни будівлі не обвалилися, ховаючи його захисників. Мужність захисників аеропорту, яких у народі назвали «кіборгами», дала можливість українській армії вибудувати оборону, створивши лінію укріплень навколо Донецька і не пустити ворога вглиб країни.
Захисники Донецького аеропорту були відзначені державними нагородами, а самі тогочасні події отримали своє відображення у пам’ятній монеті Національного банку України, художніх та документальних кінострічках, а також у літературі.
В рамках заняття Горин В. П. презентував студентам книгу відомого військового журналіста С. Лойка «Аеропорт»,  присвячену подіям того часу.
«Кіборги боролися так, наче в цьому проклятому Аеропорті вирішувалася доля війни. Насправді ніхто з них не міг до пуття пояснити, навіщо він проживав тут кожен свій новий день, як останній, навіщо воював так несамовито. Зрештою, якщо відкинути всі штампи й кліше, їхні власні пояснення переважно зводилися до такого: я б’юся, бо я б’юся…»
                                                                                           С. Лойко, «Аеропорт», 2015 р.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *