Розпочав роботу Перший міжнародний фінансовий форум «Модерні фінанси: глобальні виклики і сучасні тренди»

 У Західноукраїнському національному університеті розпочав роботу Перший міжнародний фінансовий форум «Модерні фінанси: глобальні виклики і сучасні тренди».
Науковий захід об’єднав широке коло вітчизняних та зарубіжних експертів, представників органів влади, наукової та освітянської спільноти, а також понад сто учасників з України та багатьох країн: Німеччини, Нідерландів, Польщі, Австрії, Латвії, Великої Британії та Швейцарії. Залучення закордонних фахівців допомагає розширювати світогляд й обговорювати проблематику, дивлячись на тему під іншим кутом.
Організовано форум за ініціативи кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Західноукраїнського національного університету спільно з ДННУ «Академія фінансового управління» Міністерства фінансів України та громадською організацією «Україно–Американська асоціація працівників вищої школи».Основна теза Першого міжнародного фінансового форуму – досягнення стану фінансової рівноваги та ідеального збалансування фінансових інструментів в суспільстві є неможливим.
Завдання наукової спільноти – разом із практиками постійно шукати наукове обґрунтування нових вимірів розвитку фінансової системи задля безпекового та ефективного використання фінансів як атрибутів державотворення на кожному етапі соціально-економічного розвитку суспільства. Головною метою та місією Першого міжнародного фінансового форуму є обмін досвідом і думками представників наукової спільноти та практиків у розв’язанні актуальних проблем трансформації фінансового простору в умовах глобальних викликів і загроз.
Модератором Першого Міжнародного фінансового форуму «Модерні фінанси: глобальні виклики і сучасні тренди» виступив доктор економічних наук, професор, голова Вченої ради ЗУНУ, завідувач кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Андрій Крисоватий. Робочу частину розпочали із вітальних слів.
До присутніх звернулася ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк: «Ми раді вітати у Західноукраїнському національному університеті провідних українських економістів, знаних науковців, фахівців-практиків, стейкхолдерів, які зібралися тут для обговорення викликів та тенденцій модерних фінансів. Сучасний світ фінансів зараз стикається з великим різноманіттям викликів і можливостей, які вимагають від нас не лише адаптації, але й інноваційного мислення. Сьогоднішні модерні фінанси охоплюють широкий спектр тем, від економічної нестабільності до швидких змін у технологічному ландшафті, що надихає нас на пошук нових підходів та рішень. Прийшов час коли українська фінансова наука розвивається в загальному руслі світової науки: в потоці ідей, теорій і знань міжнародної спільноти. Бажаю усім учасникам плідної роботи: цікавих дискусій, конструктивних діалогів, інноваційних рішень та співпраці заради перемоги!»
Віктор Пинзеник – міністр економіки (1992-1993), міністр фінансів (2005-2006, 2007-2009), віцепрем’єр-міністр кількох урядів України, народний депутат України семи скликань, який став спікером форуму, звернувся до науковців: «Пишаюся тим, що маю честь носити звання Doctor Honoris Causa Західноукраїнського національного університету. Я радий, що долучився до наукової спільноти на Першому міжнародному фінансовому форумі, адже вірю, що лише спільними зусиллями ми можемо сприяти стабільному економічному зростанні нашої країни».
У науковому заході взяла участь Тетяна Єфименко – знаний фінансист, д.е.н., професор, академік НАН України, Президент ДННУ «Академія фінансового управління» й, вітаючи колег, зазначила: «Нашим основним завданням сьогодні є зміцнення держави та власної цивілізаційної ідентичності, забезпечення захисту національних інтересів України в умовах воєнного стану. Тому важливо враховувати не лише останні досягнення в інтелектуальних сферах, а й, зважаючи на думку практиків перетворень у діловому середовищі, ініціювати новітні підходи в кризовому управлінні змінами. Щиро вдячна академічній родині Західноукраїнського національного університету за співпрацю, а також за організацію та проведення у цей надскладний час важливого наукового заходу, який присвячений проблемам модернізації фінансової сфери».
Д.е.н., професор, голова Вченої ради Західноукраїнського національного університету, завідувач кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Андрій Крисоватий звернувся колег: «Військова агресія росії, виїзд великої кількості наших громадян за межі нашої держави, внутрішнє переміщення зі сходу на південь, центральної та західної частини України, акцентування фінансової політики нашої держави на безпекових сегментах, соціально-економічному бутті, зобов’язує нас – науковців, державотворців, розробляти новітні модерні фінансові стратегії, спрямовані на оптимізацію життя держави в умовах війни, забезпечити стійкість та відновлення. Війна змінює наші життєві траєкторії, тому сьогоднішній форум, об’єднуючи велику когорту науковців, представників влади і наших іноземних партнерів, дає нам можливість переосмислити багато речей та згадати слова великого Андрея Шептицького: «Безвідповідально не брати на себе відповідальність». Тож, шановні колеги, берімо на себе відповідальність за те, щоб навчитися гарантувати безпеку громадянам, безпеку бізнесу, і разом з тим, розбудовувати нашу державу».
«Кращі європейські практики є для України орієнтиром для подальшого розвитку та удосконалення системи державного внутрішнього фінансового контролю та Стратегії управління державними фінансами у цілому», – зазначив перший заступник Міністра фінансів України Денис УЛЮТІН, який долучився до діалогу.
Робота Першого міжнародного фінансового форуму продовжилася у дискусійних платформах «Виклики і загрози для публічних фінансів України», спікером на якому був Віктор Пинзеник, міністр економіки (1992-1993), міністр фінансів (2005-2006, 2007-2009), віцепрем’єр-міністр кількох урядів України, народний депутат України семи скликань; віцеспікер – Андрій Крисоватий, д.е.н., професор, голова Вченої ради Західноукраїнського національного університету, завідувач кафедри фінансів ім. С. І. Юрія.
Друга дискусійна платформа – «Фінанси бізнес-простору і асиметрії фінансових технологій сучасності», спікером якої виступив голова правління Міжбанківської валютної біржі, співголова Вищої експертної ради при НБУ –Анатолій Гулей, а віцеспікером – д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансових технологій та банківського бізнесу ЗУНУ Ольга Кнейслер.
Надзвичайно цікавими були доповіді фахівців-економістів, які охопили широке коло питань. Науковці обговорювали тематику інноваційних векторів розвитку фінансової науки та практики, сучасних безпекових та глобалізаційних трендів у фінансовій політиці в Україні та за кордоном, виклики, спричинені повномасштабним вторгненням та надання Україні статусу кандидата на членство у Європейському Союзі.
Попереду – нові вектори обговорення та ще 3 дні плідної роботи форуму.
Бажаємо науковцям багатогранності в обговоренні, прогресивних ідей задля поступу, стабільного економічного зростання та перемоги України.