Практикоорієнтоване навчання на факультеті фінансів та обліку ЗУНУ

Упродовж тривалих років доброю традицією на факультеті фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету є активне залучення стейкхолдерів до освітнього процесу та використання сучасних методик викладання фінансових дисциплін.
Так, 25 жовтня 2021 року для студентів 2 курсу факультету фінансів та обліку ЗУНУ була проведена бінарна лекція з дисципліни «Фінанси» на тему «Соціальні позабюджетні фонди», яка проходила в режимі діалогу двох сторін: викладачів-теоретиків (д.е.н, професорів кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Тетяни Кізими і Зоряни Лободіної) та фахівців-практиків (Володимира Васильовича Івахова – заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, Віталія Семеновича Толуб’яка – заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, д. е. н., професора та Петра Євгеновича Кузьмина – заступника начальника управління інформаційних систем та електронних реєстрів Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області).Упродовж лекції, яку модерувала Тетяна Кізима, обговорювалися теоретичні і практичні аспекти нормативно-правових засад діяльності, організаційної структури та суспільного призначення Пенсійного фонду як найбільш потужного серед соціальних позабюджетних фондів України.
Володимир Васильович Івахов розповів про вагомі переваги і певні недоліки солідарної, накопичувальної та змішаної пенсійних систем; акцентував на великому навантаженні на працюючих осіб (адже в Тернопільській області 169,5 тис. працюючих осіб фактично утримують 274 тис. пенсіонерів) та наголосив на необхідності боротьби із тіньовими виплатами заробітних плат.
З особливостями нарахування майбутньої пенсії, а також видами електронних послуг, які надаються Пенсійним фондом України та якими може скористуватися будь-який громадянин, ознайомив Петро Євгенович Кузьмин.
Учасниками бінарної лекції також моделювалися ситуації, пов’язані із вирішенням проблеми дефіциту бюджету Пенсійного фонду України та реальною можливістю за необхідності «докупити» собі майбутню пенсію.
Гарант освітньо-професійної програми «Фінанси» Зоряна Лободіна акцентувала на важливості залучення фахівців-практиків до підготовки майбутніх фінансистів та очевидних перевагах організації освітнього процесу з використанням новаційних методик викладання фахових дисциплін.
Наприкінці заняття студенти подякували за цікаву, пізнавальну та інтерактивну лекцію, а модератор і лектор бінарного заняття Тетяна Кізима висловила вдячність фахівцям Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області за активну участь у лекції та сподівання на продовження цікавого досвіду спільної із практиками організації освітнього процесу у Західноукраїнському національному університеті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *