Лекція голови Рахункової палати Валерія Пацкана

Здобувачі ОПП “Фінанси” , “Митна та податкова справа” разом із викладачами кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Західноукраїнського національного університету взяли участь у лекції голови Рахункової палати України Валерія Пацкана на тему “Побудова всеохоплюючої системи контролю публічних фінансів”. Зустріч проходила у межах авторського проєкту  знаного фінансиста, доктора економічних наук, професора, ректора Андрія Крисоватого «Студії публічних фінансів». Розповідаючи про побудову всеохопної системи контролю публічних фінансів, Валерій Васильович зазначив: «Аудитори Рахункової палати постійно зіштовхуються з проблемою неоднозначного понятійного апарату фінансового законодавства, відсутністю єдності та однозначності у підходах до будови системи публічних: державних та місцевих фінансів. Вирішенню цієї проблеми, на мою думку, сприятиме ухвалення двох важливих законів, а саме: Закону України «Про публічні фінанси» та  Закону України «Про фінансовий контроль».
Цікаво також було почути про систему державного фінансового контролю України, яка складається з зовнішнього контролю та аудиту і внутрішнього контролю. Оскільки публічному контролю в Україні підлягають: кошти державного бюджету;   діяльність державних органів; кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, а також залучені державою до спеціального фонду; кошти Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та інших позабюджетних фондів; державний борг та процес управління ним; майно держави та територіальних громад. Крім того, Валерій Пацкан зосередив увагу на найважливіших для нього питаннях, одне з них – розвиток зовнішнього аудиту.
Підсумовуючи зустріч, спікер сказав: «Тож багато роботи вже зроблено, водночас багато ще попереду. Щоб реалізувати всі важливі і амбітні завдання, нам необхідна як підтримка вчених, так і молоді. Водночас для втілення в життя всіх змін нам потрібна “свіжа кров” – освічені сучасні студенти. Минулого року Рахункова палата підписала меморандум про співпрацю з Західноукраїнським національним університетом. І я запрошую на стажування до нас у Рахункову палату молодих фахівців. У нас ви отримаєте цінний практичний досвід в сфері контролю публічних фінансів, і, можливо, після закінчення університету станете нашими працівниками. Переконаний, фінансовий фронт сьогодні також є дуже важливим. Ми повинні як ніколи мобілізувати усі свої зусилля та ресурси: і наукові, і практичні – для досягнення загальної мети: Перемоги та добробуту України і українців!»