У класичному університеті Тернополя відбулись Сьомі Наукові читання пам’яті проф. С. І. Юрія

У ці листопадові дні у Західноукраїнському національному університеті відбулись Сьомі наукові читання пам’яті видатного українського вченого-економіста, людини, яка залишила неоціненний слід в у розвитку фінансової науки, Сергія Ілліча Юрія. У цьому заході, проведення якого уже стало доброю університетською традицією, взяли участь науковці та студенти не тільки ЗУНУ, але й інших закладів вищої освіти України. З привітальним словом до учасників Наукових читань звернулась завідувачка кафедри фінансів ім. С. І. Юрія, д.е.н., професор Ольга Кириленко. Вона пригадала присутнім основні віхи життєвого шляху Сергія Ілліча, його професійні та особисті якості як науковця, керівника, громадянина.
В рамках проведення Наукових читань було заслухано ґрунтовні доповіді з актуальних для сучасної фінансової науки напрямків. Відкрив наукову частину зібрання д.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Володимир Горин з доповіддю «Фінансовий механізм суспільного добробуту». У своєму виступі він акцентував увагу на ключових проблемах функціонування фінансового механізму суспільного добробуту та векторах його модернізації у контексті реалізації ідей концепції інклюзивного розвитку.
Продовжила наукову складову зібрання д.е.н., професорка кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Тетяна Кізима з доповіддю «Напрями реструктуризації фінансової системи України у контексті сучасних глобальних трендів». Доповідачка розкрила для присутніх учасників заходу ключові глобальні тренди трансформації фінансових систем розвинутих держав та їх вплив на формування пріоритетів фінансової політики. Підсумовуючи виступ, Тетяна Кізима зазначила, що в умовах загального поширення цифрових технологій у різних сферах фінансової системи актуальність завдання щодо підвищення фінансової грамотності населення стає ще більш очевидною.
З доповіддю на тему «Реалізація технології бюджету участі в управлінні фінансовими ресурсами територіальних громад» виступив к.е.н., доцент кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Богдан Малиняк. Він висвітлив основні проблеми у застосуванні бюджетів участі на рівні територіальних громад, а також охарактеризував рекомендації щодо їхнього вирішення, напрацьовані викладачами кафедри у рамках виконання науково-дослідних тем на замовлення органів місцевого самоврядування.
Традиційною складовою щорічних заходів з вшанування пам’яті С. І. Юрія є проведення Всеукраїнського конкурсу наукових есе під назвою «Роздуми майбутнього фінансиста». Сергій Ілліч приділяв велику увагу підтримці молодих науковців, стверджуючи «Усе, що нині є – мало початок, усе, що мало початок – мало й початківців…». Саме ці слова доречно згадала у своєму есе, присвяченому перспективам розвитку професії фінансового консультанта, переможниця цьогорічного Конкурсу, студентка групи ФФ-21 ЗУНУ Ірина Віятик.
Загалом у Конкурсі есе взяли участь близько двадцяти студентів з кількох закладів вищої освіти України. За рішенням журі почесне 2-ге місце у науковому змаганні розділили Ангеліна Харовська (студентка гр. 372-1 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) за роботу, присвячену обґрунтуванню доцільності впровадження цифрового податку та Олег Нагорний (студент групи 42Ф факультету фінансів і банківської справи Одеського національного економічного університету) за наукове дослідження характерних рис та навиків «фінансиста майбутнього». Почесне третє місце конкурсу вибороли: Діана Ратушняк (студентка гр. 372 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича) за роботу щодо впливу карантинних обмежень на діяльність малого бізнесу в Україні та Павло Шарий (студент гр. ФФ-22 факультету фінансів та обліку ЗУНУ) за дослідження інвестиційної привабливості України. Також журі відзначило роботи кількох учасників конкурсу у номінації «Оригінальність, креативність та неординарність». Переможцями у ній стали Ксенія Добрянська (студентка гр. 272 Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича), а також студенти факультету фінансів та обліку ЗУНУ Юлія Рижик, Катерина Марченко, Вероніка Варварук та Ірина Рибачук.
На завершення заходу завідувачка кафедри фінансів ім. С. І. Юрія д.е.н., проф. Ольга Кириленко подякувала учасникам Наукових читань за участь та увагу до пошанування пам’яті видатного українця, фінансиста зі світовим ім’ям Сергія Ілліча Юрія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *