Студентські дебати на факультеті фінансів та обліку

Нещодавно на факультеті фінансів та обліку в межах вивчення дисципліни «Фінанси» (керівник курсу – доктор економічних наук, професор Тетяна Кізима) студенти групи ОО-22 організували і провели студентські дебати на тему «Легалізація тіньового бізнесу в Україні: аргументи «за» і «проти».
Ідея проведення таких дебатів виникла в другокурсників у процесі жвавої дискусії на одному із практичних занять, коли думки кардинально розділилися: одні студенти були переконані, що в Україні слід негайно легалізовувати тіньовий бізнес, інші ж, навпаки, були проти цього, наводячи свої аргументи. Тож вихід залишався один: довести власну правоту на інтелектуальних дебатах.
Для цього студенти виокремили підтеми, які взялися розкрити на дебатах, а саме: нелегальний обмін валют, незаконний продаж вогнепальної зброї та нелегальний збут наркотичних засобів. Причому аргументувати свою позицію домовилися з позиції трьох основних суб’єктів: держави, бізнесу і громадян, обов’язково враховуючи фінансові аспекти переваг та недоліків такої легалізації для цих суб’єктів.
Наводити аргументи «за» у контексті вищенаведених аспектів тіньового бізнесу взялися: Софія Смеречинська, Василина Бісюк, Христина Туткалюк, Марія Башуцька, Руслан Кулик і Юлія Яциків, які працювали над питаннями обміну валют, аналізували проблеми легалізації вогнепальної зброї в Україні і світі, аргументували випадки, пов’язані із необхідністю легалізації обігу наркотичних засобів.
«Проти» легалізації означених аспектів тіньового бізнесу аргументи наводили: Вікторія Баран, Владислав Скворцов, Надія Волошинська, Оля Штойко, Марко Савчук і Тарас Соболь, які досить глибоко дослідили вищенаведені проблеми та активно відстоювали власну позицію щодо них.
Родзинкою заходу стала цікава сценка, яку студенти розіграли на початку дебатів, і яка закцентувала увагу присутніх на заявленій проблематиці.
Слід зазначити, що другокурсники надзвичайно ґрунтовно і зважено підійшли до організації і проведення дебатів, дослідивши не лише фінансові аспекти впливу тіньового бізнесу на економіку країни, але й добре попрацювали над розкриттям проблеми суспільного добробуту, продемонструвавши тісний взаємозв’язок між фінансовими процесами, що відбуваються в державі, та ментальністю, психологічними і морально-етичними аспектами, що стосуються нелегального бізнесу.
Суворим і водночас справедливим арбітром інтелектуальних дебатів був Андрій Гетьман, який провів захід і оголосив вердикт.
Після завершення дебатів нещодавні опоненти ласували смаколиками у дружній атмосфері, продовжуючи дискутувати та обмінюватися думками…