Студентська наука – про перспективи розвитку зелених фінансів

Нещодавно в рамках функціонування студентського наукового гуртка «Фінансова просвіта» відбувся круглий стіл на тему «Фінансові аспекти розвитку зеленої економіки та перспективи диверсифікації джерел фінансування проектів суспільного розвитку», учасниками якого стали студенти третього курсу факультету фінансів та обліку, викладачі кафедри фінансів імені С. І. Юрія Західноукраїнського національного університету, а також спеціалісти сектору економічного розвитку та інвестицій Байковецької сільської ради. Модераторами заходу виступили професор Володимир Горин, доценти Богдан Малиняк та Вікторія Булавинець (керівник студентського наукового гуртка «Фінансова просвіта»). Учасники наукового заходу обговорили комплекс актуальних проблем, пов’язаних із застосуванням інструментарію зелених фінансів для фінансування проектів сталого розвитку. На початку зібрання студенти освітньо-професійних програм «Фінанси» та «Митна і податкова справа» Олег Білий та Софія Турук у своїх наукових доповідях звернули увагу присутніх на дискусійний характер понятійного апарату зелених фінансів, визначили передумови розвитку зеленої економіки в Україні. Підчас обговорення доповіді учасники круглого столу спробували окреслити перспективні напрями застосування інструментарію зелених фінансів для реалізації проектів розвитку в умовах війни та поствоєнної відбудови України.
Юрій Панько (ФФ-32) та Павло Ковалевський (ФМПС-33) розкрили особливості використання зелених облігацій як інструмента фінансування проектів сталого розвитку, принципи функціонування ринку цих облігацій в Україні, а також основні бар’єри, які стримують його зростання. Значний інтерес у присутніх та жваве обговорення викликали наукові доповіді Анна Книш (ФМПС-31) щодо проблем застосування ЕКСО-фінансування як інструмента стимулювання енергоефективності, а також Сніжана Плетсан (ФМПС-31) щодо фінансових аспектів стимулювання розвитку нетрадиційних джерел енергії в Україні. В процесі обговорення доповідей усі присутні на круглому столі дійшли консенсусу, що розвиток фінансового інструментарію реалізації проектів енергоефективності важливих не тільки з погляду підвищення конкурентоспроможності національної економіки, зростання добробуту суспільства, а також є питанням національної безпеки.
Особливості та перспективи залучення коштів міжнародних донорів, зокрема Глобального екологічного фонду для фінансування проектів сталого розвитку в Україні представила у своїй доповіді Ангеліна Каратнюк-Гумовська. До заходу долучився також головний спеціаліст сектору економічного розвитку та інвестицій Байковецької сільської ради Василь Телеп, який ознайомив присутніх з особливостями фінансування проектів сталого розвитку екологічного спрямування на рівні територіальних громад, а також проблемами такої діяльності в умовах воєнного стану в Україні.
На завершення заходу професор Володимир Горин запропонував присутнім оцінити власний внесок в екологічне благополуччя за допомогою доступних мобільних додатків «Калькулятор екологічного сліду» та «Калькулятор карбонового сліду». Він подякував учасникам круглого столу за активне включення в обговорення актуальних питань розвитку зелених фінансів, а також наголосив на важливості залучення студентів до наукової роботи для їх становлення як кваліфікованих фахівців для фінансової сфери.