Другий день роботи Global Money Week – лекція-вебінар «Що потрібно знати про особистий бюджет?» та «Мій власний стартап»

У межах другого дня Global Money Week відбулася лекція-вебінар з проблематики підвищення рівня фінансової грамотності «Що потрібно знати про особистий бюджет?» та «Мій власний стартап».
Із вітальним словом до присутніх  звернулися декан факультету фінансів та обліку Західноукраїнського національного університету Андрій Кізима, завідувачка кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Ольга Кириленко, директорка ПП «Фенікс консалт» – Надія Лопатинська та митний брокер – Вероніка Дохват.
У зустрічі взяли участь близько 80 учасників: студенти і викладачі ЗУНУ. У презентаційному форматі присутніх ознайомили з особливостями формування особистого бюджету як плану регулювання грошових доходів і витрат сім’ї, що складається зазвичай на місячний строк у вигляді таблиці, балансу сімейних доходів і витрат. Крім цього, було з’ясовано критерії та орієнтири складання  сімейного фінансового плану, калькулювання доходів і витрат родини за певний період часу.
Учасники дійшли висновку, що перше, що потрібно зробити – це визначити суму своїх доходів. Після цього треба розрахувати суму своїх найнеобхідніших потреб – це може бути плата за житло, комунальні послуги, витрати на авто, їжу та інше. Згодом приходить час планувати, що робити з грошима, які залишися – витратити розваги чи заощаджувати.
Наприкінці семінару була жвавою дискусія разом із митним брокером Веронікою Дохват. Студентам було надзвичайно цікаво опанувати особливості функціонування митних посередників в Україні, сучасні реалії розмитнення транспортних засобів, перспективи таких митних формальностей через додаток «Дія».
Організатор заходу – к.е.н., доцентка кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Інна Гуцул.