Відбувся науковий семінар «Науково-методичні підходи до трактування інституційного середовища фінансового ринку при підготовці дисертаційних робіт здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок»

17 жовтня 2023 р. на кафедрі фінансів ім. С.І. Юрія для здобувачів ступеня PhD було проведено засідання наукового семінару, організація якого ініційована завідувачем кафедри фінансів ім. С.І.Юрія, доктором економічних наук, професором, заслуженим діячем науки і техніки України Андрієм Ігоровичем Крисоватим. Темою засідання та обговорення було визначено: «Науково-методичні підходи до трактування інституційного середовища фінансового ринку при підготовці дисертаційних робіт здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок».Доктор економічних наук, професор Олександр Валерійович Дзюблюк у своєму виступі звернув увагу присутніх на необхідності всебічного теоретичного обґрунтування у дисертаційних дослідженнях понятійного апарату інституційного середовища фінансового ринку відповідно до фундаментальних положень, сформульованих у працях вчених, які належать до Наукової школи ЗУНУ з фінансів. Було зазначено на необхідності висвітлення інституційного середовища фінансового ринку з позиції різних концепцій інституціоналізму та фінансової теорії з метою обґрунтування у дисертаціях сутності, функцій та механізму організації інститутів фінансового ринку, а також наголошено на потребі аналізу в дисертаційних роботах здобувачів відповідних європейських практик з огляду на перспективи інтеграції України у фінансовий простір ЄС та з урахуванням глобальних економічних і воєнних викликів для фінансового сектору України.
Доктор економічних наук, професор, директор Навчально-наукового центру підготовки та атестації здобувачів вищої освіти та наукових кадрів Олена Юріївна Сидорович зосередила увагу присутніх на методології інституційного аналізу, яка дозволяє поєднати кількісні та якісні методи дослідження інституційного середовища фінансового ринку в умовах обмежених можливостей для емпіричного підтвердження відповідних наукових гіпотез та з урахуванням складного досвіду роботи інститутів фінансового ринку в Україні в умовах воєнного стану. Було наголошено на можливості поєднання у дисертаційних дослідженнях неокласичного та інституційного підходів для аналізу функціонування фінансового ринку та формування у здобувачів наукового ступеня правильного розуміння мотивів прийняття економічних рішень його суб’єктами.
В ході дискусії, д.психол.н., професор кафедри психології та соціальної роботи Фурман Анатолій Васильович звернув увагу присутніх на особливостях здійснення наукового пошуку в сучасних умовах, коли новітні соціально-економічні та культурно-цивілізаційні реалії глобалізаційного розвитку вимагають актуалізації міжнаукових теоретичних систем, які інтегрують різнопредметні та міждисциплінарні наукові знання, відображають надузагальнену природу новітніх понять, уявлень, концепцій і теорій, спричинюють достеменно-ґрунтовне розуміння раніше пізнаних та нерозгаданих суспільних явищ та процесів, а також забезпечують внутрішнє перетворювання теоретичних систем, які донедавна більш-менш повно пояснювали суспільне життя загалом та в розрізі держав, соціальних груп, суспільних інститутів та окремих індивідів.
Доповідачами було дано відповіді на поставлені запитання. У подальшому обговоренні доповідей, що набуло форму жвавої дискусії, взяли участь присутні на засіданні семінару здобувачі ступеня PhD, що засвідчило зацікавленість аспірантами означеною темою наукової зустрічі.