Дев’яті Всеукраїнські наукові читання пам’яті С. І. Юрія

Шлях до успіху – це щоденна наполеглива праця, помножена на чіткий стратегічний план, орієнтацію на передовий світовий досвід, відкритість для співпраці…
                                                                                                                   Сергій Юрій

Саме таким епіграфом уже впродовж кількох років розпочинається збірник наукових праць за підсумками Всеукраїнських наукових читань пам’яті видатного українського вченого-економіста, людини, яка залишила неоціненний слід у житті нашого університету Сергія Ілліча Юрія. 17 листопада 2023 року уже вдев’яте у Західноукраїнському національному університеті науковці та студенти з різних закладів вищої освіти України зібрались вшанувати наукову спадщину одного із світочів вітчизняної фінансової науки сьогодення. Участь у Дев’ятих Всеукраїнських наукових читаннях пам’яті С. І. Юрія взяли близько 90 науковців та студентів з різних закладів вищої освіти України.Доля Сергія Ілліча була нерозривно пов’язана з університетом. І так само нерозривно пов’язана з університетом доля одного із талановитіших учнів Сергія Ілліча, д.е.н., професора Андрія Крисоватого, який тривалий час очолював класичний університет Тернополя, а сьогодні – голова вченої ради університету, завідувач кафедри фінансів, названої на честь його вчителя. У вступному слові Андрій Крисоватий наголосив на важливості зберігати та цінувати традиції нашої тернопільської наукової школи, а також закликав не забувати, що тільки завдяки мужності та відвазі наших Збройних сил ми маємо можливість проводити наукові зібрання такого рівня.
Для більшості людей перспектива жити в період змін та нестабільності не віщує нічого приємного. Однак, для людини творчої та професіонала своєї справи жити в час змін – це шанс для нових звершень, реалізації нестандартних рішень та прояву творчих ідей. В період війни особливо важливим є належне функціонування бюджетної системи, адже від цього залежать перспективи забезпечення армії, збереження соціальної стабільності. Про особливості роботи казначейської системи в період війни, найбільш актуальні новації фінансової політики держави присутні почули «з перших вуст» від начальника Головного управління ДКСУ в Тернопільській області Петра Гринчишина.
Жвавий інтерес у присутніх викликав виступ одного з кращих фінансистів практиків на теренах області, багаторічного очільника Департаменту фінансів Тернопільської ОДА, а нині – радника голови Тернопільської ОВА з фінансових питань Степана Скибиляка. Від розкрив ситуацію із виконанням місцевих бюджетів в період війни та запевнив учасників Наукових читань, що попри усі труднощі, фінансова ситуація в області залишається стабільною.
Складнощі воєнного часу не зупинили наукового життя університету. Викладачі кафедри, яку свого часу очолював Сергій Ілліч, продовжують здобувати нові вершини на ниві розвитку вітчизняної фінансової науки. Свої наукові здобутки на царині дослідження проблем фінансової стійкості домогосподарств представив к.е.н., доцент, докторант кафедри Анатолій Сидорчук.
Сергій Ілліч любив студентів. Він часто повторював: «енергія у молоді б’є фонтаном, треба тільки вміло спрямувати її на благо самого студента». Успішна випускниця факультету фінансів та обліку класичного університету Тернополя, а сьогодні – проектний менеджер «Центру підтримки підприємців Дія. Бізнес у Тернополі» Наталія Лазарчук захопила учасників зібрання своїм виступом про особливості фінансової підтримки малого бізнесу в умовах воєнного часу та основи залучення зовнішнього фінансування для реалізації власних ідей.
В рамках проведення Наукових читань було також підведено підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових есе на тему «Роздуми майбутнього фінансиста», який уже вдев’яте проводить кафедра фінансів ім. С. І. Юрія. За словами к.е.н., доцента Вікторії Булавинець, цьогоріч у конкурсі взяли участь близько 40 студентів із закладів вищої освіти Вінницької, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей. Переможцями конкурсу стали представниця Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Юлія Пацкан (1 місце), студент Вінницького навчально-наукового інституту економіки ЗУНУ Олександр Кузьменко (2 місце) та студентка Західноукраїнського національного університету Юлія Врубель (3 місце). Також журі нагородило окремими відзнаками номінантів Конкурсу, які проявили у власних есе креативність, творчий підхід та патріотичну позицію. Декан факультету фінансів та обліку, к.е.н., доцент Андрій Кізима провів нагородження активних учасників проведення днів фінансової грамотності у ЗУНУ.
Завершив Наукові читання Андрій Крисоватий словами легендарної української поетеси Ліни Костенко, що «І все на світі треба пережити. І кожен фініш – це, по-суті, старт». Прощаючись з учасниками заходу, кафедра фінансів ім. С. І. Юрія уже будує амбітні плани про проведення нових Наукових читань, але, ми у цьому впевнені, – уже в мирній країні.
Наукові доповіді та виступи учасників Дев’ятих Всеукраїнських наукових читаннях пам’яті С. І. Юрія будуть опубліковані у збірнику наукових праць та розміщені на інтернет-ресурсах ЗУНУ.