Четвертий день Global Money Week у ЗУНУ: круглий стіл «Актуальні проблеми монетарної політики Національного банку України в умовах воєнного стану»

21 березня 2024 року у Західноукраїнському національному університеті в рамках щорічної глобальної ініціативи GLOBAL MONEY WEEK відбувся науковий круглий стіл на тему «Монетарна політика Національного банку України в умовах воєнного стану», організований професором кафедри фінансів ім. С.І. Юрія О.В. Дзюблюком. Модератор круглого столу, Ірина Пирик (гр. ФМПС-32) у вступному слові відзначила важливість наукового заходу як засобу покращення розуміння динаміки макроекономічних процесів і ролі у них монетарної політики, підвищення фінансової обізнаності молоді, розуміння всіх аспектів безпечного поводження з грошима, а також як невід’ємного та важливого елементу навчального процесу студентів у нашому університеті, адже саме такі події відіграють ключову роль у формуванні особистості майбутніх спеціалістів, що пізніше розвиватимуть нашу державу.
Д. е. н., професор кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Олександр  Дзюблюк у своєму виступі наголосив, що сучасні умови воєнного стану мають всеосяжний вплив на всі аспекти економічного життя суспільства, включаючи і грошову сферу та кредитну активність банківського сектору. Це позначилося на організації грошового обігу і роботі банківської системи, коли в умовах постійних атак ворога за всіма напрямами, а також у кіберпросторі, Національному банку потрібно було докладати величезних зусиль, щоб уникнути перебоїв у роботі комерційних банків, забезпечити захист даних та інформації, підвищувати надійність інфраструктури безготівкових платежів, підтримувати фінансову стійкість роботи банківського сектору, а також фінансову, цінову і валютно-курсову стабільність в економіці. У зв’язку із цим, тему круглого столу слід вважати актуальною з огляду на роль монетарної політики у забезпеченні макроекономічної і фінансової стабільності як ключових аспектів виживання економіки нашої держави у сучасних надскладних умовах воєнного стану.
Павло  Ткаченко – менеджер по роботі з ключовими клієнтами бізнес банкінгу АТ «Райффайзен Банк», виступаючи в якості запрошеного гостя, відзначив важливість монетарної політики Національного банку України для забезпечення стабільного функціонування банківської системи, а також охарактеризував складні умови економічної ситуації в Україні упродовж періоду воєнного стану, що безпосередньо позначилися і на діяльності банківської системи щодо кредитування та надання інших банківських послуг підприємствам і населенню. Особливо було відзначено роль і значення грошово-кредитної політики НБУ для підтримання довіри громадян та бізнесу до банківської системи, про що свідчить відсутність значних банкрутств у корпоративному секторі та стабільне зростання обсягів клієнтських коштів у банках, зокрема у АТ «Райффайзен Банк».
Д.е.н., професор кафедри фінансових технологій і банківського бізнесу Богдан  Луців у своєму вітальному слові звернув увагу присутніх на важливість Global Money Week як просвітницького заходу у студентському середовищі для поліпшення освітнього і наукового процесу, а також на особливу актуальність тематики круглого столу, оскільки монетарна політика Національного банку України в умовах воєнного стану має вирішальне значення для забезпечення безперебійної роботи банківської системи та фінансової стабільності економіки загалом, і хоча НБУ вдалося забезпечити макрофінансову стабільність, але його нинішня грошово-кредитна політика не повною мірою враховувала потреби держави у фінансуванні воєнних видатків, а реального сектору у кредитній підтримці розвитку виробництва.
Спікери круглого столу зосередили увагу на актуальних аспектах реалізації монетарної політики центрального банку: Володимир Кийко (гр. ФМПС-32) – «Боротьба з інфляцією і монетарна політика НБУ»; Ірина Пирик (гр. ФМПС-32) – «Адаптація монетарної політики НБУ до воєнних умов»; Богдан Вітів (гр. ФМ-31) – «Валютна політика НБУ під час війни»; Артур Лівень (гр. ФБС-31) – «Ресурсне забезпечення економіки під час війни в Україні»; Анастасія Кусень (гр. ФМ-32) – «Використання інструментів грошової політики Національного банку України в умовах війни»; Лілія Сорока (гр. ФМ-32) – «Монетарна політики НБУ в післявоєнному відновленні»; Ольга Леськів (гр. ФМ-32) – «Принципи функціонування банківської системи України в умовах війни»; Оксана Захарчук (гр. ФМ-32) – «Грошово-кредитна система в Україні: проблеми і перспективи розвитку на тлі війни»; Соломія Кумчик (гр. ФМ-32) – «Фінансовий ринок України в умовах війни: фінансово-економічні наслідки»; Дана Прокопишина (гр. ФМПС-31) – «Основні заходи НБУ з підтримки фінансово-економічної стабільності». Учасники круглого столу наголосили, що в умовах воєнного стану НБУ доводиться стикатися із численними труднощами та випробуваннями, включаючи ризик інфляції, дефіцит бюджету та загроза підриву фінансової стабільності, дефіцит кредитних ресурсів та загострення боргової кризи.
У ході дискусії, що зав’язалася за результатами заслуханих виступів, було визначено, що одним із головних завдань Національного банку в умовах воєнного стану є забезпечення ліквідності банківської системи, створення умов для доступності кредитування реального сектору та підтримання стійкості фінансового сектору економіки, що особливо важливо з огляду на зростання ризику втрати довіри до національної валюти. У зв’язку із цим саме монетарна політика стає важливим інструментом для забезпечення економічної стабільності та здійснення контролю над інфляцією, що визначає актуальність проблематики круглого столу.