Секрети успішного проектного фінансування

 В рамках реалізації курсу на впровадження практико-орієнтованого навчання 11 листопада 2024 року у режимі онлайн відбулась бінарна лекція з дисципліни «Проєктне фінансування» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітньо-професійної програми «Фінанси». Запрошеним спікером бінарної лекції виступила практикуюча проєктна менеджерка, заступниця голови громадської організації «Ініціативні громадяни Чемеровеччини», депутатка Чемеровецької селищної ради Ольга Галак.
Ініціаторами заходу виступили проф. кафедри фінансів ім. С. І. Юрія Володимир Горин та доц. кафедри Оксана Квасниця. Крім студентської спільноти, участь у лекційному занятті взяли викладачі кафедри фінансів ім. С. І. Юрія проф. Олександр Дзюблюк та проф. Зоряна Лободіна.
Розпочинаючи лекцію, керівник курсу «Проєктне фінансування» Володимир Горин наголосив на значних перспективах застосування проєктного менеджменту для залучення фінансових ресурсів на реалізацію важливих проєктів розвитку, особливо в умовах гострого дефіциту коштів держави. У післявоєнний період, коли Україна потребуватиме значних ресурсів для відбудови зруйнованої війною економіки, саме залучені за схемами проєктного фінансування кошти будуть відігравати вагому роль у реалізації завдань щодо відновлення соціальної інфраструктури, втілення розвиткових проєктів у різних сферах життя.
Продовжуючи лекційне заняття, пані Ольга Галак поділилася з учасниками заняття власним досвідом розроблення та реалізації проєктів, пошуку джерел їхнього фінансування. За період своєї активної діяльності як проєктного менеджера, пані Ольга підготувала десятки проєктних пропозицій, а понад 20 написаних нею проєктів були успішно реалізовані за рахунок коштів донорських організацій. Вона розкрила студентам основні правила та секрети написання якісної проєктної пропозиції, які дають можливість покращити перспективи залучення фінансування для реалізації задуманого проєкту. Пані Ольга наголосила на важливості детального планування часових параметрів проєкту, детального розрахунку витрат на реалізацію запланованих заходів, забезпечення обґрунтованості бюджету загалом. Значну увагу при плануванні проєкту, за словами запрошеної спікерки, необхідно приділяти формулюванню його актуальності, чіткому розумінню цільової групи, а також процедурам валідації, тобто погодження запланованих заходів із безпосередніми користувачами благ, отриманих від проєкту. Значний інтерес у присутніх викликала інформація Ольги Галак, що в сучасних умовах спостерігається високий рівень зацікавленості донорських організацій щодо фінансування проєктів розвитку в Україні, а також вагомі перспективи у цій сфері організацій, орієнтованих на реалізацію молодіжних проєктів.
На завершення бінарної лекції Володимир Горин зауважив, що проєктне фінансування не тільки дає можливість залучити додаткові фінансові ресурси на реалізацію важливих проєктів розвитку, але й сприяє підвищенню якості життя людей, більш повноцінному задоволенню їхніх потреб. Доц. Оксана Квасниця зазначила, що навчальні заходи із залученням практиків дають можливості студентам отримати цінні фахові знання та навики, а також висловила сподівання на продовження співпраці пані Ольги Галак з кафедрою фінансів ім. С. І. Юрія. Гарант ОПП «Фінанси» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти проф. Зоряна Лободіна наголосила на важливості таких заходів для реалізації практико-орієнтованого підходу до підготовки фахівців з фінансів.